• Autosalón Nitra 2022

            18. 10. 2022

            Dňa 14.10.2022 sa naši deviataci zúčastnili 27.ročníka výstavy Autosalón Autoshow Nitra na výstavisku Agrokomplex v Nitre. Na autosalóne predstavujú vystavovatelia zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska na ploche 42 600 m2 17 značiek. Návštevníci mohli na výstavisku vidieť vozidlá Mercedes, Jaguar Land Rover, Kia, Volvo, Dongfeng, SsangYong, Fuso, Subaru, Dacia, Renault, Peugeot, Piaggio, Isuzu a Gaz. Slovenskú výstavnú premiéru má značka MG Motor a slovenský startup - malé mestské vozidlo Patak Rodster, Žiakov veľmi zaujala tradičná šou, ktorú zabezpečilo MotoTV Show. Predviedli sa v nej najlepší slovenskí stuntrideri. Policajný zbor SR predstavil počas autosalónu automobilovým nadšencom policajnú pumu značky Audi a VW Touareg, policajné motorky BMW, ale aj nepriestrelný policajný Mercedes, ktorý používajú nitrianski kukláči. Nechýbala ani prezentácia Hasičského a záchranného zboru, ktorý na pôde nitrianskeho výstaviska organizoval Majstrovstvá SR vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel. Ozbrojené sily SR priniesli na výstavisko vojenskú techniku a profesionálni vojaci predviedli dynamické ukážky bojov zblízka. Prezentoval sa aj Zbor väzenskej a justičnej stráže s praktickými ukážkami zásahovej jednotky v spolupráci so psami. Deti si mohli vyskúšať i virtuálnu realitu, zabaviť sa v Nintendo zóne, zahrať sa na najnovších strojoch značky Lenovo a ďalších herných značiek. Deviataci plní zážitkov sa šťastne vrátili domov.

          • Dopravný deň pre deti z mestských MŠ

            17. 10. 2022

            V piatok 14. októbra 2022 sa v našej škole uskutočnila tradičná jesenná aktivita - Dopravný deň pre deti z MŠ. V priestoroch školy mali pripravených šesť stanovíšť. V domácom prostredí privítala zástupkyňa riaditeľa školy Monika Uhrínová takmer 250 žiačikov. Na stanovištiach si deti nielen preverili svoje poznatky z oblasti dopravy, ale sa aj naučili niečo nové. Na prvom stanovišti ich čakali plastové farebné lietadielka a na chvíľu sa stali pilotmi. Najlepším pilotom bol ten, ktorý najďalej hodil lietadielko do diaľky. Na druhom stanovišti ich čakala jazda zručnosti s fúrikom pomedzi kužele. Vyhral ten, ktorý zaparkoval fúrik priamo do garáže. Na treťom stanovišti, priamo na dopravnom ihrisku, si zajazdili na kolobežkách. Víťazom bol ten, ktorý prešiel dopravné ihrisko bez porušenia pravidiel cestnej premávky. Ďalšou aktivitou bolo naučiť sa niečo z teórie pravidiel cestnej premávky: ako bezpečne prechádzať cez cestu a poznať dopravné značky. Ak deti dávali pozor, tak posledné dve stanovištia im nerobili problémy, pretože tu ich čakalo dokresľovanie dopravných značiek a skladačka papierových semaforov. Spokojné tváre detí nám prezradili, že si deti i pedagógovia tento deň užili, a nás utvrdili v tom, že hodiny príprav stáli za to. 

          • Exkurzia v Bratislave

            17. 10. 2022

            Dňa 14.10.2022 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili exkurzie do hlavého mesta Slovenska Bratislavy. Prehliadku mesta začali od budovy NR SR, pokračovali Bratislavským hradom a prehliadku zavŕšili pamiatkami historického centra mesta. Videli tiež Dóm Sv. Martina, Hlavné námestie pri Primaciálnom paláci, historickú budovu SND. Po nábreží Dunaja sa presunuli k SND, kde navštívili predstavenie Kubo. Síce unavení, ale plní zážitkov sa po exkurzii šťastne vrátili domov.

          • Exkurzia v Banskej Štiavnici

            13. 10. 2022

            Dňa 7.10.2022 žiaci 8. a 9.ročníka v rámci predmetu biológia absolvovali exkurziu do Banskej Štiavnice. Prvou zastávkou v tomto starobylom banskom meste bolo Banské múzeum v prírode s prehliadkou podzemia v štôlni Bartolomej. Pani sprievodkyňa nás oboznámila s históriou rudného baníctva v Banskej Štiavnici a stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20.storočia. Po vystrojení ochrannými pomôckami, prilbou, plášťom a lampášom, - sme vošli do podzemia. Pre niektorých to bolo po prvýkrát a niektorí museli prekonať svoj strach, či samých seba. Odmenou bol zážitok z prehliadky originálnych banských priestorov, kde to vyzerá presne tak, ako by sa v nich ťažilo ešte aj dnes. Najvzácnejším exponátom v podzemnej expozícii je Gápel na konský pohon, v povrchovej Náučno-geologickej expozícii, ktorá na malej ploche prezentuje geologický vývoj Slovenska, je to Kachelmanov vodnostĺpcový ťažný stroj.
            Ďalšou zástavkou bola Mineralogická expozícia Slovenského banského múzea. Nachádza sa v národnej kultúrnej pamiatke Berggericht - bývalý súd na Námestí svätej Trojice. Tu sme mohli obdivovať viac ako 400 druhov minerálov z lokalít celého sveta, ktoré sú usporiadané do súčasne platného taxonomického systému. Medzi najvzácnejšie exponáty patrí hessit z Rumunska, stefanit a polybazit z Hodruše a farmokosiderit z Novej Bane. Pozreli sme si aj banskú chodbu v tvare podkovy s dĺžkou 75 metrov s typickými spôsobmi výstuže a banskými vozíkmi - „huntíkmi“. Po krátkom občerstvení sme pokračovali v programe exkurzie. Navštívili sme lokalitu na vrchu Kamenná pri obci Vyhne, kde sa nachádza najväčšie kamenné more v sopečnej časti Karpát a jedno z najstarších chránených území na Slovensku. Prehliadkou kamenného mora sme program našej exkurzie naplnili. Unavení, ale plní zážitkov po krásnom dni sme sa šťastne vrátili domov.

          • Európsky deň jazykov na našej škole

            13. 10. 2022

            Každoročne, 26. septembra, si európske štáty na podnet Rady Európy pripomínajú deň jazykov. Má všetkých ľudí, najmä študentov podnietiť k záujmu o štúdium cudzích jazykov a podporiť ich v komunikácii v cudzích jazykoch. Pre prvý stupeň sme pripravili rôznorodé aktivity na vzbudenie záujmu o výučbu cudzieho jazyka. Druhý stupeň sa na hodinách venovaných Európskemu dňu jazykov zameral na názvy jazykov v európskych krajinách. Venovali sme sa okrajovo aj geografii, na mape Európy sme hľadali, kde sa dané štáty nachádzajú a akými jazykmi sa v nich hovorí.
            Hlavnou aktivitou pre druhý stupeň bol ale jazykový kvíz. Ten sa nachádzal na nástenke anglického jazyka a  obsahoval 15 otázok týkajúcich sa európskych jazykov. Otázky boli v slovenskom aj v anglickom jazyku. Žiakov chceme aj takýmto spôsobom priblížiť k rôznym európskym jazykom. Rovnako v nich chceme vzbudiť záujem o ďalšie jazyky, ktoré môžu študovať na stredných školách. Do kvízu sa zapojilo celkovo 76 žiakov, z toho ocenení boli pätnásti. Najúspešnejšou riešiteľkou kvízu bola Soňa Bulejčíková zo 6.C (15b), ktorá bola ocenená sladkosťou a vecnou cenou. Ceny dostali aj ďalší úspešní riešitelia (14-9b) kvízu. Veríme, že aktivity žiakov zaujali a aspoň trochu ich priblížili k učeniu sa cudzieho jazyka.

          • Stredoškolák 2022

            11. 10. 2022

            Dňa 6.10.2022 sa žiaci 9.ročníka zúčastnili výstavy stredných škôl „Stredoškolák hrdina remesla“, ktorá sa konala v areáli výstaviska EXPO CENTER v Trenčíne. Výstava je zameraná na prezentáciu stredných škôl v rôznych oblastiach, ako strojárstvo, elektrotechnika, energetika, stavebníctvo, chémia, drevárstvo, nábytkárstvo, odevníctvo, sklárstvo, umenie, ekonomika, poľnohospodárstvo, obchod a služby.
            Žiaci navštívili stánky jednotlivých stredných škôl, kde získali informácie ohľadom ponúkaných študijných a učebných odborov. Dostali odpovede na otázky, ktoré ich zaujímali. Žiaci sa mohli zapojiť do praktických ukážok z výučby – poskytnutie prvej pomoci pri úraze.
            Zástupcovia stredných škôl im darovali prospekty a malé darčeky. Na nádvorí areálu na žiakov čakali ukážky zásahu hasičov a výučby kynológie a tanečné vystúpenie.
            Našich žiakov výstava zaujala. Veríme, že sprostredkované informácie pomôžu deviatakom pri rozhodovaní, kam budú smerovať ich kroky po skončení základnej školy.

          • Exkurzia vo Fructope

            7. 10. 2022

            V rámci environmentálnej výchovy sa žiaci 3.ročníka zúčastnili exkurzie, kde navštívili firmu Fructop Ostratice. Pán Minarovič, ktorý má na starosti výrobu ovocných štiav, ochotne odpovedal na zvedavé otázky a pohostil ich chutnými sušenými jabĺčkami a slivkami. Previedol nás celou výrobou podniku od muštárne až po sušenie ovocia. O pestovaní jednotlivých odrôd stromov nám zaujímavo porozprával riaditeľ podniku Ing. Miloš Sabo. Spolu s ním sme navštívili ovocné sady, kde sme ochutnali rôzne odrody jabĺčok. Exkurziu sme zakončili návštevou predajne podniku, kde si deti mohli zakúpiť rôzne ovocné dobroty. Deti si z exkurzie odniesli mnoho zážitkov a chutí, ktoré ich obohatili.

          • Keď je povolanie záľubou

            7. 10. 2022

            Najlepším výberom budúceho povolanie je to, ktoré je zároveň našou záľubou. Vtedy je to krásne pre všetkých. Túto skutočnosť sme videli i v stredu 5. októbra 2022, kedy nás navštívila naša bývalá žiačka Evelína Bobušová. Pre svoje povolanie si vybrala pôsobenie v armáde. Svojou cieľavedomosťou sa „prebojovala“ až do radov študentov Akadémie Ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. V rámci svojho osobného voľna deťom v ŠKD ukázala kúsok z vojenského života študentov. Prajeme Evelíne, aby sa jej život vydaril podľa jej predstáv.

          • Švihadlový maratón

            7. 10. 2022

            Skákanie cez švihadlo, alebo švihadlový maratón, tak sme nazvali aktivitu, v ktorej sa každé dieťa pokúsi preskočiť cez švihadlo. Môže použiť skok znožmo, ale aj striedavo. Niektorí sa so švihadlom stretli prvýkrát, iným to išlo perfektne a preskokov sme im narátali aj cez stovku. Najlepší z každého oddelenia dostali sladkú odmenu.

          • Exkurzia Skalka pri Trenčíne

            30. 9. 2022

            Dňa 28.9.2022 sme sa so žiakmi 5.ročníka zúčastnili exkurzie na najstaršom pútnickom mieste na Slovensku. Začali sme na Malej Skalke, kde nás privítal miestny kňaz v kostole sv. Andreja Svorada a sv. Benedikta. Prešli sme si peknú Krížovú cestu, ktorá nám pripomenula veľkú Božiu lásku. V pútnickom dome sme si formou krátkeho kvízu zopakovali vedomosti o tomto pútnickom mieste. Na Veľkej skalke sme si prezreli pozostatky benediktínskeho kláštora a jaskyňu sv. Benedikta. Exkurzia bola pre nás prínosom, spoznali sme kúsok našej kresťanskej histórie.

          • Zbierka Biela pastelka

            27. 9. 2022

            V piatok 23. septembra 2022 sa na našej škole uskutočnila finančná zbierka Biela pastelka. Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka našej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácií. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. Srdečne ďakujeme všetkým žiakom i zamestnancom, ktorí prispeli.

        • Oznam vedúcej školskej jedálne
          • Oznam vedúcej školskej jedálne

            21. 9. 2022

            Milí rodičia, zákonní zástupcovia,

            vedúca ŠJ upozorňuje, že v prípade choroby dieťaťa je možné odobrať obed do vlastného čistého obedára len v prvý deň choroby, a to v čase od 11:00 do 13:30 hod. Nasledujúci deň a dni počas choroby je nutné dieťa odhlásiť prostredníctvom e-stravy, osobne alebo telefonicky u vedúcej ŠJ.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Filmové začiatky

            16. 9. 2022

            Naša žiačka, talentovaná Sofia Chudá z 5.A triedy si zahrala v krátkometrážnom filme NEVEN, ktorý mal premiéru v sobotu 10.9.2022 v kine v Partizánskom. Režisérom je mladý Adrián Adamec z Partizánskeho. Sofia hrá rolu dcéry herca Mareka Majeského, ktorý trávi čas so svojimi deťmi v krásnej prírode. Príbeh je o chlapcovi, ktorý mal všetko a v jedinom okamihu o všetko prišiel. Zem je zničená vojnovou apokalypsou a ovládla ju umelá inteligencia, ktorá likviduje všetko živé. Nič materiálne, na čo nám dnes tak záleží, nemá zmysel. Chlapec putuje spustošenou krajinou a nakoniec nájde ochrancu a priateľa, ktorým je robot NEVEN. 

            Sofia si natáčanie užívala a prajeme jej, aby ešte mala príležitosť ukázať svoje nadanie.

          • Po stopách SNP

            16. 9. 2022

            Každoročne si pripomíname historické udalosti, ktoré sa odohrali počas SNP v roku 1944 pochodom SNP. Tento rok si žiaci 1.stupňa uctili pamiatku padlých hrdinov pri pamätníku v Zlatníkoch položením kvetov a minútou ticha. Odtiaľ pokračovali na Kulháň, kde je vybudovaný veľmi pekný náučný chodník. Pri prechádzke lesom spoznali rôzne druhy stromov, rastlín, húb a živočíchov, ktoré sa tu vyskytujú. Náučné tabule pozorne čítali a doplnili si svoje vedomosti z prírodovedy. Počasie bolo ako stvorené na pobyt a pohyb v prírode, takže si všetci užili tento zážitkový deň. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Partizánska 6, 957 01 Bánovce nad Bebravou
      • Kancelária školy: 038/760 3424;
        Riaditeľ školy: 0908 752 511
      • Partizánska 6, 957 01 Bánovce nad Bebravou
        Bánovce nad Bebravou
        Slovakia
      • Vedúca školskej jedálne: 038/760 3862
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje