• História trochu inak
          • História trochu inak

            13. 5. 2015

            Na našej škole sa žiaci mali možnosť zúčastniť zážitkového učenia dejepisu a histórie. Svoje šermiarske umenie prišli predviesť členovia historického šermu Bojník z Bojníc. Žiakom predviedli ukážky šermiarskych umení Španielov, Talianov a Francúzov.  Okrem šermu žiakov oboznámili aj s inými dobovými zvykmi, ako napríklad tanec, stolovanie, móda. Žiaci mali možnosť si niektoré rekvizity aj vyskúšať, ukážky sa im páčili a svoje nové vedomosti využijú na hodinách vlastivedy a histórie. 

        • Cesta do knižnice
          • Cesta do knižnice

            12. 5. 2015

            „Nejestvuje veľký talent bez veľkej vôle k činu“, povedal už kedysi Honore de Balzac. Táto myšlienka hovorí za všetko. Nestačí mať talent, treba ho rozvíjať a podporovať, treba ho objaviť. O tom, že aj na ZŠ Partizánskej máme mnoho šikovných a nadaných detí, svedčia výkony našich žiakov. Mnoho z nich vyniká v športe, v speve, v tvorbe básní a príbehov a v mnohých iných oblastiach. Mestská  knižnica Ľ. Štúra vyhlásila v mesiaci apríl výtvarnú súťaž na tému „Cesta do knižnice“, ktorá oslovila aj  mnoho žiakov našej školy. S veľkou chuťou a pevnou vôľou sa pustili do tvorenia umeleckých diel. Niektorí tvorili doma, iní v škole počas hodín výtvarnej výchovy. Výsledkom ich snaženia boli krásne dve ocenenia. Prvé získal Bystrík Paulen z 2.A za jeho „Dúhovú cestu do kráľovskej knižnice“ a Adelke Bežovej z 3.A za jej „Cestu tretiakov do knižnice“ bola udelená špeciálna cena. Víťazom srdečne gratulujeme a všetkým zúčastneným prajeme veľa chuti do nového tvorenia. 

            Ocenené diela si môžete pozrieť v našej galérii.

        • ZŠ Partizánska na dopravnom ihrisku v Trnave
          • ZŠ Partizánska na dopravnom ihrisku v Trnave

            7. 5. 2015

            Dňa 5.5. 2015 žiaci zo ZŠ Partizánska, triedy 3.A a 4.A, išli do Trnavy na dopravné ihrisko. Cesta bola dlhá, ale stála zato. Najskôr sme si prezreli historické námestie Trnavy. Potom sme šli na dopravné ihrisko. Naučili sme sa tam o dopravných značkách a ako sa správať na ceste a na chodníkoch. Všetci žiaci dostali vodičský preukaz na nemotorové vozidlo. Po troche dopravnej teórie sme si mohli zajazdiť na bicykloch, pedálových štvorkolkách a niektorí boli aj chodci. Po veľmi teplom dni sa skoro všetci žiaci osviežili nápojmi. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili na interaktívnej výstave o lese v Laugaríciu v Trenčíne. Vyskúšali sme si naboso lesný chodníček, zahrali sme si na lesnom xylofóne, pílili sme drevo, skúšali vône lesa, určovali stopy zvierat. Ďakujeme pani inžinierke Evke Trnovskej, ktorá nás sprevádzala výstavou, vybavila nám túto exkurziu a zabezpečila sponzora na autobus.

        • Malí farmári
          • Malí farmári

            7. 5. 2015

            Konečne sme sa dočkali. Bol 30. apríl, deň, na ktorý sa tešili žiaci 2. ročníka zo ZŠ Partizánska. Zobudili sme sa síce do sychravého a chladného rána, ale ani to nás neodradilo a s veľkým očakávaním sme sa vybrali na exkurziu do Ranča pod Babicou v Bojnej. Keďže na hodinách prírodovedy sme sa učili o lesných zvieratách a vtákoch, chceli sme ich vidieť na vlastné oči. Veď čo môže byť lepšie ako učiť sa priamo medzi zvieratkami, naživo zistiť stavbu a pokrytie tela, pozorovať ich správanie, dotknúť  sa, kŕmiť ich? Bolo to naozaj ako v rozprávke. Slniečko nás nezradilo a robilo nám spoločnosť po celý čas .Rozlohou síce malá ZOO, ale zvierat neúrekom. Videli sme strašné tigre, zvedavého medveďa, unudeného leva s levicou, dôležité surikaty, hladné srnky a diviaky, daniele, bažanty, kačice, prežúvavé ťavy, zodpovedné klokany, ktoré si niesli vo svojich vakoch svoje malé klokančatá a ešte veľa krásnych zvierat. Po prehliadke sme sa vyšantili na kolotoči, trampolíne, lanovke, šmýkalkách a hojdačkách, až nám z toho začalo v bruškách škvŕkať. V reštaurácii na nás čakal chutný obed. Niekto sa posilnil kuracím mäskom, niekto palacinkami. Samozrejme, že sme nezabudli na drobné suveníry v podobe magnetiek, kovbojských klobúkov, či kľúčeniek s obrázkom ZOO. Takéto zážitkové učenie nás skutočne bavilo, bolo nám spolu dobre, odniesli sme si domov veľa nových poznatkov a spomienok na tento fantastický deň. 

        • Úspešní recitátori zo ZŠ Partizánska
          • Úspešní recitátori zo ZŠ Partizánska

            6. 5. 2015

            V Bzinciach pod Javorinou dňa 30.4.2015 prezentovali svoje recitátorské umenie žiaci z celého Trenčianskeho kraja v súťaži v recitácii poézie a prózy - Hviezdoslavov Kubín. Aj naša škola má recitátorov, ktorí sa vďaka svojmu talentu prebojovali do krajského kola v Bzinciach. Sú to tretiak Tadeáš Trnovský a deviatačka Jasmína Jakalová. Obaja nás úspešne reprezentovali v kategórii prózy. Jasmína Jakalová získala druhé miesto a odporúčanie na postup do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v Dolnom Kubíne.

          • ZŠ Partizánska má tvorivé talenty!

            6. 5. 2015

            Základná škola Partizánska nezabúda ani na literárne nadané deti. Venuje sa im, okrem učiteľov slovenčiny, aj krúžok určený práve pre rozvoj tvorivosti – Tvorivé písanie. Vyberáme jedny z najlepších prác našich piatačok. Želáme im neutíchajúceho tvorivého ducha.

            Láska na ihrisku

            Moja prvá láska Miško,
            zobral ma dnes na ihrisko.
            Totálne ma vytočil,
            hádžem piesok do očí.
            Michal, ty si nezbedník,
            nebude ťa chcieť už nik.
            Boštek mi dal na rozlúčku,
            motýle mám z toho v brušku.
            Večer sa mi zaspať nedá,
            po rozume mi on behá.

            Saška Sitárová, V.B

            Šteniatka

            Čo to kňučí v tej psej búde?
            Čo je to, čo nespí v sude?
            Šteniatka sa narodili,
            počet psov sme hneď zmenili.
            Jeden psíček a dve fenky,
            v tom je jeden rozdiel veľký.
            Aké mená im máme dať?
            Pre psa Rexo, Jackson snáď?
            Pre fenky nájdem mená zvláštne,
            rozkošné sú všetky, ako kvietky krásne.

            Mirka Čerňanská, V.B

        • Minifutbalové súťaže žiačok a žiakov
          • Minifutbalové súťaže žiačok a žiakov

            4. 5. 2015

            V mesiaci apríli sa uskutočnili okresné kolá v minifutbale žiakov a žiačok ZŠ. Najlepšie si počínali mladšie žiačky pod vedením p. uč. Slovákovej, ktoré obsadili pekné tretie miesto. Kúsok od stupňa víťazov, teda na štvrtom mieste skončili najmladší žiaci-tretiaci a štvrtáci. Trochu šťastia chýbalo mladším žiakom 5. a 6. ročníka, starším žiakom a starším žiačkám, ktorým len o vlások ušiel postup do finálových skupín. Pani učiteľke Slovákovej a pánom učiteľom Slovákovi a  Hruškovi ďakujeme za prípravu, žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a pridávame fotku s úspešnými mladšími žiačkami:

            Horný rad zľava: p.uč. Slováková, Kobulnická, Bučková, Pavlíková, Ďurčeková, Ondrejková, Chrenková, Porubská
            Dolný rad: Škerdová, Pokorná

        • Exkurzia do výrobného závodu Coca Cola
          • Exkurzia do výrobného závodu Coca Cola

            4. 5. 2015

            Dňa 30. apríla sa žiaci 8. ročníka zúčastnili exkurzie z chémie vo výrobnom závode Coca Cola v Lúke nad Váhom, kde sa oboznámili s históriou vzniku tohto nápoja a s nasledovnou výrobou za posledných 100 rokov. Dozvedeli sa aj veľa zaujímavých skutočností o výrobnom závode v Lúke, ktorý oslávil 21 rokov od svojho vzniku. Žiaci v diskusii zasypali PR manažérku Andreu Jurasovú mnohými zaujímavými otázkami. Zároveň si žiaci prezreli výrobné haly od výroby plastových obalov po plnenie nápojov Coca Cola do sklených fliaš. Všetci určite získali veľa nových poznatkov, videli plnoautomatické moderné linky v závode a po odbržaní jedného balenia obľúbeného nápoja odchádzali domov určite spokojní. 

        • Envirotýždeň na ZŠ Partizánska
          • Envirotýždeň na ZŠ Partizánska

            4. 5. 2015

            Na našej škole sa v dňoch od 20.4. do 24.4. pri príležitosti Dňa Zeme uskutočnil ENVIROTÝŽDEŇ. Rôznymi aktivitami, zážitkovým a projektovým vyučovaním sme chceli žiakom priblížiť problematiku ochrany životného prostredia, poukázať na dôležitosť ochrany našej Zeme, pripomenúť závislosť cenných darov poskytovaných prostredníctvom Zeme, ale aby si taktiež uvedomili vyčerpateľnosť zdrojov a nutnosť každodennej starostlivosti o planétu Zem.

            Od pondelka prebiehali na škole akcie rôzneho druhu. Relácia priblížila počiatky vzniku Dňa Zeme, ktorý sa traduje od roku 1970. V tomto roku si teda pripomíname jeho 45. výročie.  Počas celotýždňových aktivít žiaci vytvárali literárne a výtvarné diela viažuce sa k tomuto dňu, na hodinách matematiky si precvičovali matematické zručnosti pri výpočtových úlohách s environmentálnou tematikou. Hodiny biológie boli obohatené o projektové vyučovanie, kde žiaci vytvárali vzorkovníky semien. Rovnako na hodinách anglického jazyka, chémie a informatiky žiaci formou projektového vyučovania rozvíjali svoje poznatky o ochrane životného prostredia, recyklácii odpadov, problémoch globálneho otepľovania, ale aj eliminácie vzniku kyslých dažďov, skleníkového efektu a ozónovej diery. Projektom „Taška pre Zem“ naša školu podporila myšlienkou nevyhnutnosti ochrany prírody a životného prostredia od plastových výrobkov a od všadeprítomných plastových tašiek, ktoré denne každý z nás používa. Žiaci, rodičia, starí rodičia a učitelia sa zapojili do šitia, háčkovania a zdobenia ručne vyrobených tašiek. Následne sa dali tieto výrobky - nákupné tašky, kozmetické taštičky, vrecká na bylinky, či obaly na mobily - zakúpiť sa symbolické ceny. Aj takto sa dá znižovať používanie „igelitiek“ a chrániť tak našu Zem. V piatok sme deň venovali úprave areálu a okolia školy, ako i mesta. Prvý stupeň na svojej trase zveľadil pamätníky na Cibislávke a Salašteku, triedy druhého stupňa čistili okolie potoka Radiša a okolie cintorína, autobusovú zastávku v blízkosti našej školy, areál školy, upravili bežeckú dráhu a ihriská s umelou trávou, rovnako tak aj priestory pred budovou školy.

            Veríme, že sme aj my svojou snahou prispeli k tomu, aby bola naša Zem krajšia a zdravšia. Aspoň tento deň by sa mali ľudia odhodlať pre ňu niečo pekné, užitočné a prospešné urobiť. Keby každý z nás aspoň jeden deň v roku obetoval našej Zemi, hneď by sa nám žilo lepšie…

            Myslíme, že naša Zem si to zaslúži a jedného dňa sa nám všetko vynaložené úsilie vráti...

        • Futbalisti zo ZŠ Partizánska v Škole v prírode Kľačno
          • Futbalisti zo ZŠ Partizánska v Škole v prírode Kľačno

            4. 5. 2015

            V pondelok 20.4.2015 tridsaťjeden futbalistov 8., 7. a 6. ročníka naložilo pod vedením pánov učiteľov Slováka, Dlábika, Neuschla a Hrušku batožiny a odcestovali o 8.00 do miesta pobytu.     
            Po hodinovej ceste sme sa ubytovali na  troj- a štvorposteľových izbách. Po ubytovaní sa žiaci oboznámili s okolím a po obede sme začali napĺňať program pobytu. Program výchovno-vzdelávacej činnosti bol uskutočnený v súlade s vypracovaným plánom vyučovania a výchovnej činnosti. Poobedná činnosť bola naplnená športovými aktivitami, spoločenskými a loptovými hrami. Pri výuke neboli žiadne problémy, každodenne sme využívali priestranné učebne, peknú prírodu a prostredie v okolí, ale aj ihriská v zariadení. S veľkým úspechom sa stretol štvrtkový pobyt v saune a následná opekačka.  Po večeri mali žiaci kultúrny program, sledovanie futbalových zápasov  a zábavné hry, po ktorých nasledovala večerná hygiena a večierka. Strava bola kalorická, chutná a na požadovanej kvantitatívnej úrovni. Pitný režim bol zabezpečený trikrát denne. 

            Na záver sme zhodnotili celý pobyt, správanie a čistotu na izbách. Do Bánoviec n. B. sme sa vrátili v piatok 24.4.2015 o 15.00 hod., kde nás čakali rodičia a prevzali si svoje deti.

        • Projekt "Taška pre Zem"
          • Projekt "Taška pre Zem"

            28. 4. 2015

            Vo štvrtok 23. apríla 2015 sa v priestoroch Základnej školy Partizánska 6, Bánovce nad Bebravou, uskutočnil predaj ručne šitých a háčkovaných nákupných tašiek, kozmetických taštičiek, vreciek na bylinky a obalov na mobily. Myšlienkou tohto projektu je nevyhnutnosť ochrany prírody a životného prostredia od plastových výrobkov a konkrétne u nás od všadeprítomných plastových tašiek.                             Logom projektu sa tak stala „TAŠKA PRE ZEM“. Ďakujeme všetkým rodičom, starým rodičom, deťom i vyučujúcim, ktorí sa zapojili do šitia, háčkovania i zdobenia tašiek. Vďaka patrí aj tým, ktorí si tašku či obal na mobil zakúpili, čím podporili našu prírodu a Zem. Z financií získaných predajom tašiek sa skrášli okolie našej už i tak krásnej školy. 

        • Krajské kolo súťaže  Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec
          • Krajské kolo súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec

            28. 4. 2015

            Po skvelom víťazstve v okresnom kole si David Milan zo 6.A triedy pod vedením p. uč. Dúckej vybojoval postup do krajského kola súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec. V silnej konkurencii vzorne reprezentoval našu školu.
            Súťaž sa konala v neďalekom Uhrovci-  rodisku Ľ. Štúra a A. Dubčeka. Súťažiaci, porota a hostia navštívili aj rodný dom týchto dvoch osobností slovenských dejín a Milan David bol poverený peknou úlohou - položiť za všetkých prítomných veniec k pamätnému domu.
            Aj keď sa v súťaži neumiestnil na ocenených miestach, vzorne reprezentoval našu školu, za čo mu ďakujeme a želáme veľa chuti do ďalších súťaží.

        • Krajské kolo súťaže "Čo vieš o hviezdach"
          • Krajské kolo súťaže "Čo vieš o hviezdach"

            27. 4. 2015

            Dňa 20.4.2015 usporiadala Hvezdáreň Partizánske krajské kolo 25. ročníka celoslovenskej súťaže Čo vieš o hviezdach. Vo dvoch kategóriách mala naša škola spolu 6 žiakov, ktorí obsadili nasledovné umiestnenie:

            1. kategória: 
            2. miesto: Ľubomír BAŠKO (6.A)

            2. kategória:
            2. miesto: Silvia BÁTOROVÁ (9.A)

            Obaja žiaci postúpili do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v mesiaci jún v Nitre, kde budú reprezentovať nielen školu, okres, ale aj trenčiansky kraj. Srdečne im touto cestou blahoželáme k úspechu a držíme palce v celoslovenskom kole. 

        • Julio a Romea v Bratislave
          • Julio a Romea v Bratislave

            27. 4. 2015

            Dňa 24.4. 2015 sa žiaci siedmeho a deviateho ročníka zúčastnili výletu do hlavného mesta.  Navštívili sme historické centrum,  Dóm sv. Martina, Michalskú bránu a výlet sme završili kultúrnym predstavením v historickej budove SND. Tanečné hiphopové predstavenie bolo v koprodukcii Baletu SND a Street Dance Academy na motívy Shakespearovej hry Romeo a Júlia. Bolo  netradičným a originálnym hneď z niekoľkých dôvodov: tanečníci hip hopu v ňom prekračujú hranice svojho žánru a nezaujato a slobodne komunikujú s rôznymi tanečnými štýlmi.  Špičkové choreografie, pohybové nápady, výtvarne bohatá výprava posúvajú príbeh lásky a nenávisti k nečakaným pointám. Pekný kultúrny zážitok umocnila v žiakoch autogramiáda hlavných predstaviteľov - predovšetkým Laciho Strika.

    • Kontakty

      • Základná škola, Partizánska 6, 957 01 Bánovce nad Bebravou
      • Kancelária školy: 038/760 3424;
        Riaditeľ školy: 0908 752 511
      • Partizánska 6, 957 01 Bánovce nad Bebravou
        Bánovce nad Bebravou
        Slovakia
      • Vedúca školskej jedálne: 038/760 3862
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje